ADSORBSIO– mihin nämä ruumiit kykenevät?

Esitykset Kaapelitehtaan Turbiinisalissa 12.1., 13.1. ja 14.1.

Liput TIKETISTÄ tai info@hoyhentamo.fi

Meillä on kyky tuottaa. Tuotamme esineitä, muutoksia, tapahtumia ja merkityksiä. Me olemme harjoitelleet ja harjoittaneet kykyjämme toimia, aistia ja kokea – koska me haluamme niin. Miten voisi muuten olla? Kaikki se mitä tuotamme muuttuu osaksi yhteiskuntaa. Kokemuksista tulee merkityksiä ja arvoja. Miten aistimukseme muuttuvat osaksi kulttuurista identiteettiä ja sen arvojärjestystä? Miten ruumiimme kyvyt muuttuvat kapitalistiseksi arvonlisäykseksi? Mitä on arvo? Mitä on tuotanto? Pohjimmiltaan emme ehkä tiedä miten ja miksi tämä merkityksien institutionalisoituminen tapahtuu – mutta voimme havainnoida sen tapahtumista. Voimme muuttaa sen suuntaa.

Adsorbsio on Tuhat intensiteettiä -esityssarjan neljäs ja viimeinen osa. Sarja on osa välittömän fyysisen todellisuuden ja sosiaalisen rakenteen suhdetta, sekä ruumiillisuuden ja abstraktion suhdetta tutkivaa massavuoto -nimistä taiteellista ohjelmaa. Sarjan aikaisemmat osat olivat vuonna 2015 valmistuneet Aistiofysiikka ja Territoriot, sekä vuonna 2016 valmistunut Potentia. Adsorbsio päättää ohjelman toimikauden vuosina 2013-2016. Ohjelma jatkaa toimintaansa, ja sen seuraava, kapitalismin ontologiaa tutkiva esitys, valmistuu alkuvuodesta 2018.

Mitä tarkoittaa adsorbsio? Jane Bennett kirjoittaa näin: “adsorbsio on elementtien kokoelma (kokoontuminen) tavalla, jonka synnyttää yhteenliittymän, ja kuitenkin samalla säilyttää osan jokaisen elementin kyvystä (voimasta) toimia.” (“[A]dsorbsion is a gathering of elements in a way that both forms a coalition and yet preserves something of the agential impetus of each element.”)

Ohjaus: Akseli Aittomäki
Esiintyminen, koreografia, tekstit: Tanja Eloranta, Kati Korosuo, Jaakko Nieminen, Marja Skaffari, Jukka Tarvainen ja Akseli Aittomäki
Valosuunnittelu: Ainu Palmu
Videot: Akseli Aittomäki
Höyhentämön ja massavuodon tuotanto