AVOIMIA SIIRTYMIÄ

2013-2016

Avoimien siirtymien lähtökohtana on tarve tuoda läpinäkyvyyttä taiteelliseen prosessiin. Teatterin katsojat näkevät usein vain valmiin esityksen. Kuinka herkullinen ja kiinnostava voikaan olla esitykseen johtanut prosessi? Miten esitys syntyy? Mitkä ovat esityksen ensiaskeleet? Minkälaisia vaiheita esitys kokee matkan varrella? Esitykset syntyvät osittain vuorovaikutuksessa työpajoihin osallistuvan yleisön kanssa.

Ohjelmaa koordinoi Minja Mertanen.

MENNEET ESITYKSET

KUOLEMISEN TAITO

Ensi-ilta 23.11.2016. Kuusi esitystä Höyhentämössä.

Kuolemisen taito on Avoimia siirtymiä –ohjelman päätösteos. Esityksessä tähystämme, tongimme, haastamme ja hengitämme kuvastoa, jonka kautta ymmärrämme kuolevaisuutemme. Vierailemme kuoleman tiloissa ja kuljemme hetken niiden herättämissä tunteissa. Oma kokemus saa sijan jaetusta, joka antaa kuoleman äärellä luvan iloita elämästä!

Kuolema puhuttelee meitä ikuisesti tuntemattomana, mutta väistämättömänä osana elämäämme. Siksi kuoleman kokemus on meille kaikille yhteinen uskonnollisesta tai aatteellisesta vakaumuksesta riippumatta. ”Kuolemisen taito”, ars moriendi, oli eurooppalainen elämänhallintaa opastavan kirjallisuuden laji erityisesti myöhäiskeskiajalla. Se edusti samaa kuolemaan valmentautumisen pyrkimystä kuin esimerkiksi Tiibetiläinen kuolleiden kirja. Viime kädessä näiden kuolemisen oppaiden tavoitteena oli hälventää kuoleman ylivaltaa ihmisten ajattelussa ja siten vapauttaa elämään. Mutta kuolemisen taitoa voi ajatella myös taitona käsitellä asioita kuoleman näkökulmasta.

Työryhmä: Minja Mertanen, Eeva Kemppi, Jaakko Ruuska, Risto Santavuori.

MEET MY MONSTERS

Ensi-ilta 14.11.2014. Kuusi esitystä Höyhentämössä.

Butoesitys ihmisyyden moninaisista ilmenemisistä. Kehollinen ilmaisumme ei ole vapaa, vaan täyttää sosiaalisia normeja ja odotuksia. Meet My Monsters tutkii hahmoja, joita kuoremme alla asustaa. Esitys on pitkänlinjan butovaikuttaja Minja Mertasen soolo, ja sen koreografiasta vastaa ukrainalaissyntyinen, Pietarissa työskentelevä Taja Savina.

Tanssi: Minja Mertanen, koreografia: Taja Savina (UA/RUS), musiikki: Tatu Rönkkö, ääniajot: Ossi Nurmela, valot: Juha Sääski, video: Lauri Konttori.

EVERYDAY SHAKES

Ensi-ilta 30.10.2013. Kahdeksan esitystä Höyhentämössä.

”Mikä on äänten jälki kehossamme?” Everyday Shakes on koreografinen tutkielma ihmiskehon ja urbaanin arjen äänten suhteesta. Äänen, tapahtuman ja liikkeen vuorovaikutusta käsitellään esityksessä kriittisesti ja kritiikittä. Esitys pyrkii häiritsemään, koskettamaan ja liikuttamaan olemassa olevia tulkinta- ja reaktiokaavoja.

Koreografia ja esiintyminen: Karolina Ginman ja Minja Mertanen, dramaturginen ohjaus: Pyry Kääriä, ääni: Aki Päivärinne.