Metsästäjä-keräilijät

Mitä jos eläisimme toisin?
Miltä nykymaailma näyttäisi esivanhempiemme silmin?

Voidaan sanoa, että metsästäjä-keräilijyys oli ihmiskunnan menestynein ja kestävin elämäntapa. Koko ihmislajin kehityksen ajan kaikki esivanhempamme elivät pieninä liikkuvina ryhminä metsästäen, keräillen ja kalastaen – evoluution näkökulmasta olemme edelleen metsästäjä-keräilijöitä. Jotkut ovat eläneet niin tähän päivään asti, jotkut alkoivat asettua noin 12 000 vuotta sitten alkaen aloilleen viljelemään maata. Väestö alkoi kasvaa, yhteiskunnista tuli mutkikkaampia, toimeentulosta haastavampaa – syntyivät kaupungit, hierarkiat, yksityisomaisuus, kauppa, sotajoukot, sivilisaatiot, valtiot – ja tässä ollaan nyt. Jäikö jotakin matkan varrelle?

Metsästäjä-keräilijät on retki erilaiseen elämäntapaan. Tämä taiteellinen kokeilu rakentuu yhdessä osallistujien kanssa, yhteisenä yrityksenä katsoa toisin. Voimmeko oppia jotakin omasta elämästämme ja maailmastamme, jos katsomme sitä eri tavalla, leikimme vähän aikaa jotakin muuta?

Kokeilun keskiössä ovat kysymykset jotka olivat kriittisiä niin esihistoriallisille ihmisille kuin meillekin – suhde ympäristöön, yhteisöllisyys, kestävä elämäntapa, toimeentulo, hyvä elämä. Nykyinen elämäntapamme on tullut pisteeseen, jolloin sen on muututtava. Minkälaisia ratkaisuja saattaisivat meille tarjota ihmiset, jotka kohtasivat nämä kysymykset ensin? Ja miksi meni satojatuhansia vuosia ennen kuin ne muuttuivat ongelmiksi?

Metsästäjä-keräilijät näkivät koko maailman sielullisena, elävänä: henkiä oli kasveissa, vesissä, kivissä, paikoissa. Millainen kaupungin henkimaailma on? Millaisia ei-inhimillisiä toimijoita siellä on, ja miten niiden kanssa pitäisi elää?

Aikakäsitys oli monikerroksinen – esivanhemmat ja myyttien aika olivat aina läsnä nykyhetkessä. Miltä elämä näyttää, jos esivanhemmat ja tulevat polvet ovat aina paikalla kanssamme?

Maailma hahmottui suullisen perimätiedon kautta, tarinoina. Millaista on kaupungin perimätieto? Millainen on sen kartta, kun se koostuu tarinoista?

Metsästäjä-keräilijät liikkuivat sinne, missä resurssit olivat, sen sijaan että olisivat keränneet omaisuutta. Mitä kaupungin saalis on, missä se on, ja miten se käy pyydykseen?

Metsästäjä-keräilijät järjesti keväällä ja kesällä 2021 työpajoja, joissa kokeiltiin uudenlaista asennetta kaupunkiympäristöön ja alettiin luoda yhteisön tarinaa. Elokuussa 2021 metsästäjä-keräilijöiden leiri eli elämäänsä ympärivuorokautisesti Kalasatamassa 10 päivän ajan. Leiriin pääsi tutustumaan opastetuilla vierailuilla tai sattumalla spontaanisti paikalle. Ensimmäisen vuoden tarinoita voi kuunnella täällä.

Vuonna 2022 järjestettiin taas työpajoja huhtikuusta heinäkuuhun, leiri rakentuu jälleen Kalasatamaan 30.7.-7.8. ja vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan ja osallistumaan sen elämään.

Alullepanijat