Metsästäjä-keräilijät

Mitä jos eläisimme toisin?
Miltä nykymaailma näyttäisi esivanhempiemme silmin?

Voidaan sanoa, että metsästäjä-keräilijyys oli ihmiskunnan menestynein ja kestävin elämäntapa. Koko ihmislajin kehityksen ajan kaikki esivanhempamme elivät pieninä liikkuvina ryhminä metsästäen, keräillen ja kalastaen. Jotkut ovat eläneet niin tähän päivään asti, jotkut alkoivat asettua noin 12 000 vuotta sitten alkaen aloilleen viljelemään maata. Väestö alkoi kasvaa, yhteiskunnista tuli mutkikkaampia, toimeentulo vaikeutui – syntyivät kaupungit, hierarkiat, yksityisomaisuus, kauppa, sotajoukot, sivilisaatiot, valtiot – ja tässä ollaan nyt. Jäikö jotakin matkan varrelle?

Metsästäjä-keräilijät on sosiaalinen kokeilu ja utopistinen taidehanke. Se hakee innoitusta ihmiskunnan kollektiivisesta menneisyydestä ja soveltaa oppimaansa nykyiseen. Urbaanien metsästäjä-keräilijöiden heimo elää kaupunkiympäristössä Helsingissä ja keräilee sen hylkäämiä resursseja. Kuka tahansa kiinnostunut voi liittyä mukaan.

Metsästäjä-keräilijät on retki erilaiseen elämäntapaan. Tämä taiteellinen kokeilu rakentuu yhdessä osallistujien kanssa, yhteisenä yrityksenä katsoa toisin. Sen keskiössä ovat kysymykset jotka olivat kriittisiä niin esihistoriallisille ihmisille kuin meillekin – suhde ympäristöön, yhteisöllisyys, kestävä elämäntapa, toimeentulo, hyvä elämä. Nykyinen elämäntapamme on tullut pisteeseen, jolloin sen on muututtava. Minkälaisia ratkaisuja saattaisivat meille tarjota ihmiset, jotka kohtasivat nämä kysymykset ensin? Ja miksi meni satojatuhansia vuosia ennen kuin ne muuttuivat ongelmiksi?

Metsästäjä-keräilijät näkivät koko maailman sielullisena, elävänä: henkiä oli kasveissa, vesissä, kivissä, paikoissa. Millainen kaupungin henkimaailma on? Millaisia ei-inhimillisiä toimijoita siellä on, ja miten niiden kanssa pitäisi elää? Aikakäsitys oli monikerroksinen – esivanhemmat ja myyttien aika olivat aina läsnä nykyhetkessä. Miltä elämä näyttää, jos esivanhemmat ja tulevat polvet ovat aina paikalla kanssamme? Maailma hahmottui suullisen perimätiedon kautta, tarinoina. Millaista on kaupungin perimätieto? Millainen on sen kartta, kun se koostuu tarinoista? Metsästäjä-keräilijät liikkuivat sinne, missä resurssit olivat, sen sijaan että olisivat keränneet omaisuutta. Mitä kaupungin saalis on, missä se on, ja miten se käy pyydykseen?

Metsästäjä-keräilijät alkoi 2021 ja jatkuu 2022. Touko-heinäkuussa 2021 järjestetyissä työpajoissa hahmoteltiin ja kokeiltiin metsästäjä-kerjäilijyyttä ja pohdittiin ja luotiin yhteisön tapoja, tarinoita, uskomuksia ja arvomaailmaa. 12.-22.8.2021 Metsästäjä-keräilijöiden leiri eli elämäänsä ympärivuorokautisesti Kalasatamassa ja siellä saattoi vierailla. Metsästäjä-keräilijöiden maailma perustui tarinankerrontaan – voit kuunnella tarinoita täältä. Kesällä 2022 leiri rakentuu ja elää taas. Lisätietoa tulevaisuudesta tulet löytämään näiltä sivuilta kun suunnitelmat täsmentyvät.

Alullepanijat