Metsästäjä-keräilijät

Leirille osallistuminen

Osallistuminen
Paikka
Mitä tarvitset
Turvallisuus
Koronatoimenpiteet

Osallistuminen

Voit kyläillä leirissä ja osallistua sen elämään tulemalla paikalle kello 10-20 välillä. Paikalla on aina joku.
Jos emme ole leirissä, olemme jossakin lähialueella – voit soittaa meille: 041 586 2252
Samasta numerosta voit myös etukäteen varmistaa missä olemme tai ilmoittaa milloin olet tulossa, jos haluat, olet tulossa isolla ryhmällä, tai sinulla on tarpeita joihin meidän tarvitsee varautua (saavutettavuudesta täällä).

Voit viipyä haluamasi ajan pienestä hetkestä koko leiriin. Voit tulla uudestaan ja vaikka käydä olemassa leirissä erilaisia jaksoja. Leirissä voi siis myös yöpyä.

Kun tulet, paikalla olevat Metsästäjä-keräilijät neuvovat sinua ja ottavat sinut mukaansa leirin elämään. Päivällä he esimerkiksi rakentavat leiriä, kulkevat alueellaan etsimässä ruokaa, raaka-aineita ja muuta tarvittavaa, seurustelemassa alueen muiden inhimillisten tai ei-inhimillisten olentojen kanssa ja tutkimassa mitä alueella tapahtuu. Illalla he esimerkiksi istuvat leirinuotiolla, valmistavat ruokaa, kertovat päivän tarinat, tekevät käsitöitä, toimittavat tarpeellisia rituaaleja, kiertelevät katsomassa mitä naapurustossa tapahtuu tai vain viettävät aikaa.

Osallistuessasi sitoudut noudattamaan näitä ehtoja. Häiritsevästi käyttäytyvä voidaan poistaa leiristä.

Osallistuminen on ilmaista. Halutessasi voit maksaa haluamasi suuruisen vapaaehtoisen kannatusmaksun tästä linkistä ostamalla haluamasi määrän kannatuslippuja.

Paikka

Leiripaikka

Hermannin rantapuisto
00580 Helsinki
Koordinaatit 60°11’52.0″N 24°58’46.2″E
Google-kartta

Paikalle pääsee Kalasataman suunnasta Verkkosaarenkujaa pitkin ja Arabian suunnasta rantaa pitkin kulkevaa soratietä. Sateiden ja nousuveden aikana reitti Arabian suunnasta saattaa tulvia.

Lähin bussipysäkki on Agroksenkuja, jossa pysähtyvät bussit 55 ja 56. Arabian suunnassa pysäkillä Kumpulan kampus pysähtyvät raitiovaunut 6 ja 1 ja monet bussit. Kalasataman metroasemalta kävelee paikalle noin 20 minuuttia.

Pysäköintimahdollisuudet voit katsoa pysäköintikartasta. Virallisesti alueella ei ole pysäköintiä, käytännössä suuri osa Verkkosaarenkujan rannasta on kuitenkin veneilijöiden, saunojien ja kalastajien käyttämää parkkipaikkaa, jossa pysäköintiin ei puututa.

Alue

Metsästäjä-keräilijöiden reviiriä on Kalasataman alue joka rajoittuu pohjoisessa Arabiaan, lännessä noin Hämeentiehen ja Sörnäisten rantatiehen ja etelässä rakennettuun alueeseen. Idässä on meri, Vanhankaupunginselkä. Metsästäjä-keräilijät ovat tutkineet tätä aluetta keväästä 2021 lähtien ja liikkuvat enimmäkseen siellä, mutta saattavat myös lähteä retkille lähialueille esimerkiksi Arabiaan tai Vallilaan.

Mitä tarvitset

Periaatteessa et mitään. Yritämme elää metsästäjä-keräilijöinä ja löytää kaiken tarvitsemamme ympäristöstämme. Leirissä on aina puhdasta juomavettä, mahdollisuus käsien pesuun ja käsidesiä ja WC (bajamaja). Mukaan kannattaa siis ottaa vain tarpeelliset tavarat, jotka kulkevat helposti mukana.

Se, että tunnet olosi mukavaksi on kuitenkin tärkeintä. Voit varustautua juuri niin kuin haluat – tiedät itse parhaiten mitä tarvitset.

Lyhyemmällä käynnillä voit tarvita esimerkiksi näitä:

 • Olemme ulkona. Varaudu vallitsevaan säähän (esimerkiksi hattu, sadevaatteet, sopiva vaatetus). Sadesäällä pyrimme suojaisiin paikkoihin tai olemme leirissä katoksessa, mutta on silti hyvä varautua kosteuteen. Et tarvitse erityisiä vaatteita, tavalliset kesävaatteet (mieluummin sellaiset, jotka saavat vähän rähjääntyä) ja kengät, joissa on hyvä kävellä, riittävät.
 • Oma juomapullo voi olla hyvä ottaa.

Jos olet pitemmän aikaa, saatat tarvita myös esimerkiksi näitä:

 • Käyttämäsi lääkkeet.
 • Muut sinulle välttämättömät asiat, esimerkiksi tarvitsemasi apuvälineet, asiat jotka tekevät elämisestä siedettävää kuten korvatulpat/aurinkorasva/tms.
 • Yritämme “metsästää” ja keräillä ruokamme. Voi silti olla hyvä ajatus ottaa mukaan jotakin säilyvää evästä, tai rahaa ruokaan. Lähellä on ruokakauppa.
 • Lisävaatteita voit ottaa harkintasi mukaan. Leirillä niitä käy pyydykseen lähinnä Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolla. Usein leirillä on jonkin verran varavaatteita.
 • Hygieniavarusteet, jotka katsot tarvitsevasi. Peseytyä voi Sompasaunalla tai rannassa.
 • Jos aiot yöpyä, mukana voi olla hyvä olla makuupussi ja makuualusta, varmuuden vuoksi. Rakennamme majoja, joissa on yöpymälavereita, pehmusteita ja peittoja, mutta voit ottaa myös oman teltan.
 • Kännykän voi ottaa leirille mukaan ja sitä voi pitää päällä jos on tärkeää olla tavoitettavissa, mutta vältämme kännyköiden käyttöä. Huomaathan, että meillä ei ole käytössä sähköä.
 • Esivanhempien paheet joita ilman et selviä, kuten kahvi tai tupakka.

Turvallisuus

 • Osallistuessasi sitoudut noudattamaan näitä osallistumisehtoja. Jos rikot ehtoja tai aiheutat muille vaaraa tai häiriötä sinut voidaan poistaa leiristä.
 • Leirissä on aina retkiensiapupakkaus ja ladattu kännykkä.
 • Leirillä noudatetaan turvallisuussuunnitelmaa. Turvallisuussuunnitelma on tulostettuna leirissä ja siinä on ohjeet erilaisten hätätilanteiden varalle. Erityistilanteissa toimitaan sen mukaan ja järjestäjät ohjaavat tilannetta. Voit tutustua siihen etukäteen täällä.
 • Tapahtumasta on tehty ilmoitus poliisille ja pelastuslaitokselle.
 • Välttämättömiä tavaroita, joita ei saa varastaa (kännykät, raha, maksukortit, lääkkeet, tms.) säilytetään leirin läheisyydessä lukkojen takana.
 • Pyrimme luomaan ilmapiirin, jossa voi tuntea olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Toimintakulttuuri on keskusteleva, avoin ja luottamuksellisen. Pyrimme aina olemaan tietoisia siitä, mitä tarpeita ja toiveita kullakin on, ja miten voisimme tukea toisiamme. Osallistu omien voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan, ja muista, että voit aina poistua tai pyytää apua.

Koronatoimenpiteet

 • Osallistu vain terveenä.
 • Leiriin varataan hyvät mahdollisuudet käsihygieniaan. Huolehditaan hygieniasta etenkin ruoanvalmistuksen, ruokailun ja wc-käyntien yhteydessä.
 • Jos sinulla on oireita, poistu leiristä kunnes olet saanut negatiivisen koronatestin.
 • Noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisohjeita ja -suosituksia.