Metsästäjä-keräilijät

Leiri

12.-22.8.2021 Metsästäjä-keräilijät elävät leirissään Kyläsaarenkentällä (kartta). Paikalla on aina osa ryhmästä, mutta osallistujat voivat olla mukana haluamansa ajan.

Kevään ja kesän aikana olemme kehittäneet Metsästäjä-keräilijöiden elämäntapaa avoimissa työpajoissa. Voit lukea työpajoista täältä. Kokemukset kerrottiin tarinoiksi, joita voit kuunnella täällä.

Leiriviikonloppuina 30.7.-1.8. ja 6.-8.8. jatkettiin tästä: kokeiltiin jo elää metsästäjä-keräilijäelämää ympärivuorokautisesti, tehtiin valmisteluja kuten rakennettiin leiriä ja kokeiltiin toimivatko suunnitelmat käytännössä. Paljon ehti tapahtua, voit kuunnella myös viikonloppujen tarinat täältä (Leirillä-alkuiset).

Osallistuessasi sitoudut noudattamaan näitä ehtoja.

Ohjeet

Ilmoittautuminen
Aikataulu
Paikka
Mitä mukaan
Turvallisuus
Koronatoimenpiteet
Majoittuminen leirin ulkopuolella
Yhteydenpito

Ilmoittautuminen

Leiriviikonloppuihin ja leiriin ilmoittaudutaan samalla lomakkeella täällä.

Aikataulu

Leiriviikonloppu 1          30.7.-1.8.        pe klo 12 – su klo 17
Leiriviikonloppu 2          6.8.-8.8.          pe klo 12 – su klo 17
Leiri                                  12.-22.8.         12.8. klo 12 – 22.8. ilta (ks. Lopetus alla)

Paikalla voit olla koko ajan tai haluamasi ajan. Voit olla paikalla vaikka vain päivisin, tai iltaisin jos olet päivällä töissä, joinakin päivinä, käydä vierailemassa tms. Ilmoittautumisen yhteydessä kysymme milloin suunnittelet olevasi paikalla, mutta leiristä voi aina poistua myös suunnittelematta.

Kunakin päivänä kokoonnumme noin klo 10 ja noin klo 18 leirillä. Jos pääset paikalle vain lyhyeksi aikaa, parhaat ajat ovat aina aloittaessamme leiriviikonlopun/leirin (klo 12 aloituspäivänä) tai nämä kokoontumisajat.

Vierailut

Leiriin järjestetään opastettuja vierailuja seuraavina aikoina. Vierailujen aikana leirin elämä jatkuu normaalisti. Vieraista huolehtii opas. Päivisin vierailujen osallistujat otetaan mukaan retkille Kalasatamassa ja iltaisin leirinuotiolle. Suunnittelemme yhdessä miten vierailut toteutetaan niin, että se on sekä leiriläisille että vierailijoille mahdollisimman antoisaa. Vierailijat voivat esimerkiksi edustaa esivanhempien ääniä tilanteissa, joissa tarvitaan neuvoa toiselta puolen, tai yhdessä voidaan tehdä asioita, joita on parempi tehdä isommalla ryhmällä.

Lue lisää vierailuista: Vierailijoille

Vierailut, aina klo 11-14 ja klo 19-21

la 14.8. koekatsojat: kutsutaan osallistujien tuttuja
su 15.8.
to 19.8.
la 21.8.
su 22.8. ks. myös Lopetus

Lopetus

Viimeinen päivä, sunnuntai 22.8., on erityinen. Metsästäjä-keräilijät purkavat leirinsä ja hajaantuvat taas. On aihetta juhlia, kertoa tarinat muistiin, tehdä rituaalit, jotka sulkevat Metsästäjä-keräilijöiden maailman – miten tämä tapahtuu, suunnitellaan yhdessä leirin aikana. Kun päivän vierailijat ovat lähteneet klo 21, voidaan tehdä vielä omat, keskinäiset lopetusjuhlallisuudet tai -rituaalit, ja suljetaan maailma päättämällämme tavalla. Tämän jälkeen on vielä tilaisuus jäädä istumaan iltaa ja viettämään aftereita niille jotka haluavat.

23.8. järjestäjät palaavat paikalle viemään pois kaiken mitä on vielä jäljellä.

Leirin jälkeen – varmaan pienen lepotauon jälkeen – pidetään vielä yhteisiä päiviä, joihin voi halutessaan tulla purkamaan yhdessä kokemuksia. Tarkoitus on, että on tilaisuus tsekata miten kukin voi, jutella kokemuksesta ja tunteista ja reaktioista joita mahdollisesti heräsi, käydä läpi asioita tai tilanteita jotka ovat mahdollisesti jääneet vaivaamaan, ihan vaan tavata taas ja ehkä miettiä halutaanko jatkaa jotenkin ja miten.

Paikka

Kokoontumispaikka

Mad House
Teurastamo
Työpajankatu 2a
Rakennus 4
(Kartta)

Lähdemme aina Mad Houselta. Leiriviikonloppuina kokoonnumme sinne pe klo 12 ja palaamme sunnuntaina klo 17 mennessä. Mad Housella voi säilyttää tavaroita.

Leiripaikka

Kyläsaarenkenttä
00580 Helsinki
Koordinaatit 60.1952, 24.9827
(Kartta)

Leiripaikka on sorakenttä lähellä rantaa. Sen ympärillä ei ole asutusta, mutta lähellä on Sompasauna. Alueen vuokraaja on Helsingin kaupunki.

Alue

Metsästäjä-keräilijöiden reviiriä on Kalasataman alue joka rajoittuu pohjoisessa Arabiaan, lännessä noin Hämeentiehen ja Sörnäisten rantatiehen ja sisältää etelässä Sompasaaren. Idässä on meri, Vanhankaupunginselkä. Metsästäjä-keräilijät ovat tutkineet tätä aluetta keväästä lähtien ja liikkuvat enimmäkseen siellä, mutta saattavat myös lähteä retkille lähialueille esimerkiksi Mustikkamaalle tai kauemmaksikin.

Mitä mukaan

Periaate on, että yritämme elää metsästäjä-keräilijöinä ja löytää kaiken tarvitsemamme ympäristöstämme – mutta on asioita, joita ei voi löytää, tai joiden puutteeseen kannattaa varautua. Se, että tunnet olosi mukavaksi on tärkeintä. Voit varustautua juuri niin kuin haluat, ottaa mukaan kaikki mukavuudet tai ei mitään. Mad Housella voi säilyttää ja sieltä voi aina tarvittaessa hakea tavaroita.

 • Jos tarvitset lääkkeitä, ota ne mukaan.
 • Ota myös muut sinulle välttämättömät asiat, esimerkiksi tarvitsemasi apuvälineet, asiat jotka tekevät elämisestä siedettävää kuten korvatulpat/aurinkorasva/tms., tai esivanhempien paheet joita ilman et selviä, kuten kahvi tai tupakka.
 • Ota hygieniavarusteet, jotka katsot tarvitsevasi. Meillä on käytössä bajamaja ja käsidesiä, tuomme leiriin puhdasta juomavettä, ja peseytyä voi Sompasaunalla tai rannassa. Mad Housella voi tarvittaessa käydä suihkussa.
 • Mukana voi olla hyvä olla makuupussi ja makuualusta, varmuuden vuoksi. Ne voi myös jättää Mad Houselle varastoon. Rakennamme majoja, mutta voit ottaa myös oman teltan. Jos tarvitset joitakin näistä varusteista, ilmoita meille niin voimme luultavasti lainata.
 • Yritämme “metsästää” ja keräillä ruokamme. Voi silti olla hyvä ajatus ottaa mukaan jotakin säilyvää evästä, tai rahaa ruokaan. Lähellä on ruokakauppa. Varmistamme, että leirissä on aina puhdasta juomavettä. Oma pullo voi olla hyvä ottaa.
 • Vaatteita voit ottaa harkintasi mukaan. Leirillä niitä käy pyydykseen lähinnä Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolla.
 • Kännykän voi ottaa leirille mukaan ja sitä voi pitää päällä jos on tärkeää olla tavoitettavissa, mutta yleensä säilytämme niitä poissa päältä yhteisessä, vartioidussa paikassa. Huomaathan, että meillä ei ole käytössä sähköä. Kännyköitä voi ladata Mad Housella.
 • Meillä on retkiensiapupakkaus ja yksi ladattu kännykkä aina sekä mukana että leirissä.

Turvallisuus

 • Osallistuessasi sitoudut noudattamaan näitä osallistumisehtoja (päivitetty 20.7.). Jos rikot ehtoja tai aiheutat muille vaaraa tai häiriötä sinut voidaan poistaa leiristä.
 • Pyydämme sinua ilmoittautuessasi jättämään yhteystiedot kontaktihenkilölle hätätapausten varalle.
 • Leirillä noudatetaan turvallisuussuunnitelmaa, johon tutustutaan aina leiriviikonloppujen ja leirin alussa. Voit tutustua siihen etukäteen täällä. Turvallisuussuunnitelma on tulostettuna leirissä ja siinä on ohjeet erilaisten hätätilanteiden varalle.
 • Tapahtumasta on tehty ilmoitus poliisille ja pelastuslaitokselle.
 • Yön aikana leirissä on aina vartiointi klo 22-07.
 • Välttämättömiä tavaroita, joita ei saa varastaa (lääkkeet, kännykät, raha, maksukortit tms.) säilytetään tietyssä paikassa, ja joku on aina vastuussa niistä.
 • Pyrimme luomaan ilmapiirin, jossa voi tuntea olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Leirielämä ja intensiivinen yhdessäolo voi olla kuormittavaa. Pyrimme luomaan keskustelevan, avoimen ja luottamuksellisen toimintakulttuurin: kartoitamme, mitä tarpeita ja toiveita kullakin on, ja miten voisimme tukea toisiamme. Tarkistamme joka päivä, millainen olo kullakin on. Osallistu omien voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan, ja muista, että voit aina poistua tai pyytää apua.

Koronatoimenpiteet

 • Osallistuaksesi leiriviikonloppuihin tai leirille edellytämme, että olet saanut molemmat rokotukset vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin tai sinulla on negatiivinen, enintään 4 päivää vanha testitulos. Koronatesti kannattaa ottaa kotipaikkakunnalla, vieraspaikkakuntalaisten pitää varata Helsingissä testi numerosta 09 310 100 24 (klo 8-18).
 • Jos tulet ulkomailta, edellytämme, että noudatat viranomaisohjeistuksia mm. omaehtoisen karanteenin suhteen.
 • Jos sinulla on flunssan oireita, poistu leiristä kunnes olet saanut negatiivisen koronatestin.
 • Leiriin varataan hyvät mahdollisuudet käsihygieniaan. Huolehditaan hygieniasta etenkin ruoanvalmistuksen, ruokailun ja wc-käyntien yhteydessä.
 • Pyydämme sinulta yhteystiedot mahdollista koronajäljitystä varten.
 • Vierailijoita ohjeistetaan osallistumaan vain terveenä.
 • Jos tapahtuu altistuminen tai tartunta, leiri voidaan joutua keskeyttämään. Ilmoitamme tästä kaikille.
 • Seuraamme viranomaisten tiedotusta, ohjeistusta ja määräyksiä ja muutamme toimintatapoja tarpeen vaatiessa. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan kaikille ilmoittautuneille.

Majoittuminen leirin ulkopuolella

Jos tulet kauempaa, sinulla kannattaa olla varalla majapaikka Helsingissä olosi ajaksi, vaikka suunnittelisitkin yöpyväsi leirissä. Esimerkiksi Aarnin asunnossa Töölössä voi yöpyä. Siellä on kaksi huonetta ja olohuone johon voi laittaa lisäsänkyjä käytössä. Ilmoita jos tarvitset majapaikan.

Yhteydenpito

Pyydämme sinulta ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron, jotta voimme olla yhteydessä suunnitelmien muutosten, lisätietojen ym. suhteen. Perustamme sähköpostiketjun (ja mahdollisesti Whatsapp-ryhmän) yhteydenpitoon, pyydämme sinua ilmoittamaan, jos sopii, että sähköpostiosoitteesi/puhelinnumerosi näkyy siihen osallistuville. Meihin saa aina yhteyden sähköpostitse ja puhelimitse, lähetämme sinulle yhteystiedot.