Metsästäjä-keräilijät

Työpajaviikonloppu 1:

“Uusi maailma”

Tänä viikonloppuna otettiin ensikontaktia metsästäjä-keräilijöiden elämäntapaan, maailmankuvaan ja suhteeseen ympäröivään maailmaan.

Tutkimusta tehtiin Helsingissä ja Rovaniemellä ryhmässä, ja etäpäivänä Helsingissä, Rovanimellä ja Berliinissä.

 

Aikataulu

La 8.5.2021 Klo 12-17

Vaelsimme tutkimassa Kalasatamassa Helsingissä ja Rovanimellä. Lopuksi kerroimme tarinan päivästä.

Su 9.5.2021 Klo 11-18

11-12:30          aloitimme etäyhteydessä
12:30-16:30     jalkauduimme kukin tutkimaan omaa ympäristöämme Helsingissä, Rovanimellä ja Berliinissä
16:30-18          palasimme etäyhteyteen kertomaan tarinamme

Ohjeet

Aloitetaan esittäytymällä ja keskustelemalla, kartoitetaan mikä ketäkin erityisesti kiinnostaa. Mitä haluaisimme kokeilla tai tutkia, jakaa tai oppia?

Puhutaan vähän siitä, miten metsästäjä-keräilijät elävät, mikä siinä meitä kiinnostaa ja mitä haluaisimme poimia kokeiltavaksi.

Sitten lähdetään tutkimaan ympäristöä metsästäjä-keräilijänäkökulmasta: lauantaina kuljetaan Helsingissä Kalasataman alueella, Rovaniemellä toinen ryhmä tutkii Rovaniemeä, sunnuntaina osallistuvat omaa lähiympäristöään. Millä tavalla maailma näyttää erilaiselta?Mitä löydämme? Jotakin hyödyllistä, jotakin syötävää, jotakin tutkittavaa, jotakin vältettävää? Millaisia jälkiä alueella kulkee ja kuka ne on jättänyt? Millaisia polkuja me sinne kävelemme? Mitä paikkoja niiden varrella on – ruoankeräily- ja saalistuspaikkoja, materiaalejen keräilypaikkoja, tähystyspaikkoja, maamerkkejä, leiripaikkoja, pyhiä paikkoja? Mitä inhimillisiä ja ei-inhimillisiä voimia alueella vaikuttaa? Keitä me olemme, kun olemme erilaisessa suhteessa ympäristöön ja toisiimme?

Kokoonnumme taas purkamaan havaintojamme. Näistä kokemuksista alkaa vähitellen muodostua metsästäjä-keräilijöiden maailma ja perimätieto. Kerromme tarinan tästä päivästä: jokainen lisää siihen mitä kokee olennaiseksi.