massavuoto 2013-2016

massavuoto etsii reflektion ja fyysisen inspiraation kohtaamista käyttäen teatterin, tanssin, teorian, filosofian, fyysisen harjoittelun ja pohdiskelun erilaisia muotoja. Sen uteliaisuus kohdistuu aistillisuuteen ja ruumiillisuuteen kulttuurissa laajasti ymmärrettynä. Se etsii kohtaamista yhtäältä estetiikkaa ja sen yhteiskunnallista merkitystä koskevan reflektion, ja toisaalta fyysisen inspiraation ja nautinnon välillä.

Ohjelmaa koordinoi Akseli Aittomäki.

Ohjelma jatkaa toiselle kaudelle. Tutustu nykyiseen massavuoto tuotantoon.

MENNEET ESITYKSET

TUHAT INTENSITEETTIÄ

Esityssarja käsittelee merkityksen muodostumista harjoittelun, aistimuksen ja yhteiskunnallisten arvojärjestelmien kautta; sitä miten harjoitteleva tai harjoittava ruumis tuottaa merkitystä ja arvoa. Tuhat intensiteettiä pyrkii tutkimaan merkitystä aistillisuuden ja institutionaalisuuden välissä

OSA 1. AISTIOFYSIIKKA

Kaksi esitystä 1.9. ja 2.9.2015 Höyhentämössä.

Filosofian, tanssin ja fyysisen teatterin rajamailla liikkuvan esityssarjan ensimmäinen osa on kolmen esiintyjän tutkielma ihmisruumista aistimuksien vyyhtenä. Ihmistä ajaa pyrkimys fyysiseen kohtaamiseen maailman kanssa. Harjoittelulla muodostamme aistimisen tekniikkaa, jonka avulla merkityksellinen kohtaaminen ja kokemus syntyy.

Ohjaus Akseli Aittomäki, tanssi ja koreografia Kati Korosuo, Jukka Tarvainen ja Akseli Aittomäki, valosuunnittelu Ainu Palmu, äänisuunnittelu Paavo Malmberg, videot Akseli Aittomäki, Ainu Palmu ja Paavo Malmberg.

OSA 2. TERRITORIOT

Kaksi esitystä: 19.9. ja 20.9.2015 Höyhentämössä.

Teos käsittelee merkitysten ja toiminnan jäsentämistä yhteiskunnallisiin alueisiin. Työ, talous, taide tai kansallisuus muodostetaan erilaisista tavoista, käytännöistä ja aistimuksista. Järjestäminen ja määritteleminen luo identiteettiä, tuottaa lisää kokemuksia, ja samalla antaa vallan määrätä asioiden merkityksistä.

Ohjaus Akseli Aittomäki, esiintyminen ja koreografia Kati Korosuo, Jukka Tarvainen, Jaakko Nieminen, Tanja Eloranta ja Akseli Aittomäki, valosuunnittelu Ainu Palmu, musiikki ja äänisuunnittelu Matti Strahlendorff, videot Akseli Aittomäki.

OSA 3. POTENTIA – ILMENEMISEN TALOUDESTA

Kaksi esitystä 8.4. ja 9.4.2015 Höyhentämössä.

Potentia on mahdollisuus jonkin ilmenemiseen. Se on mahdollisuutta tuottaa, se on mahdollisuutta tuottoon, lisän ihmeeseen. Työ ja työtä tekevä ruumis, teknologia, taito, informaatio, kuvat ja kokemukset – niissä on tuottava mahdollisuus. Potentia tarkastelee ruumiin kykyjä tuotannon, työn ja pääoman näkökulmasta. Milloin ja miten ruumis ’tuottaa’? Se pohtii myös kapitalistisen arvontuotannon ontologisia piirteitä, sitä mitä arvontuotanto näyttää olettavan ihmisen, työn ja arvon olemuksesta.

Ohjaus: Akseli Aittomäki; esiintyminen ja koreografia: Tanja Eloranta; Jaakko Nieminen, Marja Skaffari ja Akseli Aittomäki; valosuunnittelu: Ainu Palmu; äänisuunnittelu ja musiikki: Matti Strahlendorff.

OSA 4. ADSORBSIO

Meillä on kyky tuottaa. Tuotamme esineitä, muutoksia, tapahtumia ja merkityksiä. Me olemme harjoitelleet ja harjoittaneet kykyjämme toimia, aistia ja kokea – koska me haluamme niin. Miten voisi muuten olla? Kaikki se mitä tuotamme muuttuu osaksi yhteiskuntaa. Kokemuksista tulee merkityksiä ja arvoja. Miten aistimukseme muuttuvat osaksi kulttuurista identiteettiä ja sen arvojärjestystä? Miten ruumiimme kyvyt muuttuvat kapitalistiseksi arvonlisäykseksi? Mitä on arvo? Mitä on tuotanto? Pohjimmiltaan emme ehkä tiedä miten ja miksi tämä merkityksien institutionalisoituminen tapahtuu – mutta voimme havainnoida sen tapahtumista. Voimme muuttaa sen suuntaa.

Ohjaus Akseli Aittomäki; esiintyminen, koreografia, tekstit Tanja Eloranta, Kati Korosuo, Jaakko Nieminen, Marja Skaffari, Jukka Tarvainen ja Akseli Aittomäki; valosuunnittelu Ainu Palmu, äänisuunnittelu Joonas Pernilä, lavasterakennus Lauri Jäntti.

PRAXES ITINÉRANTES

Sarja esityksiä tai esityskokeiluja, jotka perustuvat taiteilijoiden väliseen kohtaamiseen ja dialogiin. Sarjan kussakin osassa Akseli Aittomäki työskentelee eri työparien kanssa. Tavoitteena on käyttää taiteellista työskentelyä keskustelun muotona.


I OSA: MOBILE MISCLAMER

Esitys Höyhentämössä 23.8.2013.

Mobile Misclamer on raportti kohtaamisesta kahden taiteilijan, Akseli Aittomäen ja Miriam Wolodarskin (US) välillä. Tekijät tutkivat kielen ja esiintyvän kehon suhteita, käsitysten ja lauseiden sekoittumista fyysiseen toimintaan. Esitys syntyi kaksi viikkoa kestävän yhteisen työskentelyn ja tutkimuksen tuloksena. Mobile Misclamer on Praxes itinérantes -projektin ensimmäinen osa.
Ohjaus, koreografia ja esiintyminen: Akseli Aittomäki ja Miriam Wolodarski (US).


II OSA: RONDO

Neljä esitystä Höyhentämössä 21.─22.3. ja 3.─4.5.2014.

“Aloitimme työskentelyn teemoista rituaalisuus (nykypäivässä) ja rutiinit. Halusimme pohtia sitä, miten toistaminen tuottaa hyvää, aistimuksellisesti tai kokemuksellisesti. Huomasimme pudoneemme suoraan keskelle ihmisen olemisen peruskysymyksiä: Millaista materiaalia ihminen on? Mitä tietoisuuksia meillä on? Missä ihmisen ja ei-ihmisen raja kulkee?

Praktiikkamme on liikkumisen ja ääneenlukemisen sekä niiden tilaan jättämien jälkien muodostamaa mietiskelyä näiden kysymysten äärellä.”

Koreografia, tekstit ja esiintyminen: Akseli Aittomäki ja Riikka Theresa Innanen.


III OSA: KASVOKOJE

Neljä esitystä Höyhentämössä 4.─5.9. ja 29. sekä 31.10. 2014.

“Naamio ei peitä kasvoja. Se on kasvot.” Kasvokojeessa pohditaan kasvoja tuttuna ja vieraana. Esitys on tutkielma yhtäältä tavastamme nähdä maailma kasvoina, sekä toisaalta vieraanvaraisuudestamme erilaista kohtaan. Esityksen tekijät kutsuvat katsojat vieraikseen ja tulevat katsojan luo vierailulle – outoine esiintyjänkasvoineen.

Ohjaus, tekstit ja esiintyminen: Akseli Aittomäki ja Tanja Eloranta.

IV OSA: VIRTA

Ensi-ilta 5.3.  Kaksi esitystä Höyhentämössä.

Virta on rajoittamaton ääni, hiljaisuus ja tanssin ulospuhaltaminen. Tauko hengityksen aallonharjalla. Yhdessä Marja Skaffarin kanssa tehdyn esityksen lähtökohta on hengitys, sen fyysisyys, rytmi, meditatiivisuus ja ekspressiiviset mahdollisuudet. Hengittämiseen tiivistyy ruumiillisuus, keskittyminen ja läsnäolo. Se sisältää ilmaisun mahdollisuuden.

Marja Skaffari ja Akseli Aittomäki.


7 ½ INTENSITEETTIÄ

Ensi-ilta: 4.4.2013. Yhdeksän esitystä Höyhentämössä ja vierailu ITAKissa Kuopiossa 2014.

Akseli Aittomäen sooloesitys. Esityksen pyrkimys on rakentaa merkityksellinen maailmakokemus. Pyrkimys on fyysinen: se saa esiintyjän hikoilemaan harjoitellessaan mitä erilaisimpia tekniikoita. Se on myös kielellinen (tai jopa abstrakti): asioiden arvoa ilmaistaan sanoin ja numeroin. Se on yhteiskunnallinen: opiskelemme asioita, jotka ovat merkittäviä, koska niillä on sosiaalinen, ehkä poliittinenkin merkitys. Se on aistillinen. Esitys on toinen osa Aittomäen Assemblage-esityssarjassa.

Ohjaus, koreografia, tekstit, esiintyminen: Akseli Aittomäki, valosuunnittelu: Marianne Lagus, musiikki ja äänisuunnittelu: Matti Strahlendorff, musiikki (kitara): Topi Korhonen, videot: Akseli Aittomäki, Marianne Lagus ja Matti Strahlendorff.