Taiteellisen johtajan tunnustus 2018

Helsingissä 26.3.2018

Ajatuksia festivaalin kuratoinnista – taiteellisen johtajan tunnustus

FIC on täällä taas! Viime vuoden festivaali, ensimmäistä kertaa Höyhentämössä järjestetty Festival of Instant Choreography, oli menestys. Taiteilijat antoivat kaikkensa, teokset ilahduttivat ja häiritsivät, ja tiimimme venyi äärimmilleen. Festarin tekeminen oli tiukka veto, mutta onnistuimme siinä. Pakko kuitenkin myöntää, etten pitkään sen jälkeen tiennyt, mitä haluaisin mahdollistaa seuraavaksi ja mikä tuntuisi tärkeältä.

En halunnut tehdä uutta festivaalia vain festivaalin tekemisen vuoksi, jos emme sitä kautta pystyisi miettimään rakenteita uusiksi tai kohtaamaan toisiamme vielä paremmin. Avasimme ohjelmistohaun pienin tarkennuksin edellisvuoden hakuun nähden, mutta en ollut yhtään varma mitä ajattelin mistään.

Huomasin (salaa) toivovani,  että jotkut viime vuonna hakeneet hakisivat uudestaan samoilla teoksilla – oli jäänyt kaihertamaan monien hienojen ideoiden potentiaali. Aina kun jotain valitsee, valitsee samalla aina jotain valintansa ulkopuolelle. Ja tämä valinta on yhtä poliittinen ja tärkeä, kuin se, mitä valitaan.

No, emme saaneet yhtään samaa teosehdotusta, ja tämä oli itselleni kiinnostava oppitunti siinä mielessä, että instant indeed näyttää olevan kentällämme aika instant: se mikä tuntui tärkeältä saada esiin viime vuonna, oli tässä, mutta nyt mennyttä. Here and gone, here and gone. Heh, ja näin koen itseasiassa myös oman viime vuoden festareilla esitetyn teokseni kohdalla – sitä ei tunnu sellaisenaan enää mielekkäältä esittää. Kertakaikkiaan!

Ohjelmistohaun deadlinen lähestyessä lähestyi myös ahdistus. Mitä oikeastaan haluaisin tällä foorumilla mahdollistaa? Kuratoisimmeko teoksia vai henkilöitä: luotettavaa tyyppiä, paljoa näyttöä, hyvin tehtyä hakemusta vai sympaattista resonanssipintaa? Miten voisin nyt päättää, mikä olisi akuutein ja tarpeellisin ulostulo juuri huhtikuussa? Mitä olin tekemässä ja oliko tämä paras keino siihen?  Mikä voisi olla hetkessä syntyvän koreografian festivaalin kreisein potentiaali? Mitkä valinnat tässä vaiheessa olisivat itselleni taiteellisen johtajan positiossa mahdollisia, mitkä eettisiä? Entä jos haluaisinkin muuttaa mieleni ja kuratoida ohjelmistoa haun ulkopuolelta?

Nämä pohdinnat kuitenkin liudentuivat, kun aloin tutustua lähetettyihin ehdotuksiin. Saamiemme hakemusten kirjo ilahdutti, hämmensi ja haastoi. Tuli myös liikuttunut ja syyllinenkin olo siitä, miten paljon ihmiset näkevät vaivaa näiden hakemusten eteen, ja miten vähän me voimme tarjota. Hakemusten joukosta nousi neljä hetkessä syntyvää koreografiaa synnyttävää innovatiivista yleisön osallistamiskonseptia, jotka operoivat kiinnostavalla tavalla suhteessa toisiinsa, erilaisia sosiaalisia tiloja luoden ja olemassa olevia konventioita haastaen.

Ja niin meille tuli festivaali.

Aikomuksemme ei ollut valita teoksia tietyn sabluunan sisältä, mutta valittujen neljän taiteilijan ja taiteilijaryhmän ehdotukset eroittuivat edukseen: niiden kirkkaat ideat, kutkuttavat taiteelliset lähtökohdat ja pitkälle mietityt toteutustavat manifestoituivat sellaisena kokonaisuutena, joista ei voinut olla innostumatta. Innostusta olinkin ehkä halunnut kuratoida.

Parasta festivaaliohjelmiston kuratoimisessa on se, miten paljon se pakottaa ajattelemaan. Hakemuksia lukiessani jouduin pohtimaan muun muassa reiluutta, balanssia, outouden pelkoa, omia preferenssejäni, SITÄ ETTÄ MITÄ IHMETTÄ SE HETKESSÄ SYNTYVÄ KOREOGRAFIA NYT SITTEN OIKEIN ON sekä artikulaation, kommunikaation ja ekspliittisyyden tärkeyttä. Myös tänä vuonna lähetimme jokaiselle hakijalle henkilökohtaisen palautteen ja myös tänä vuonna julkaisemme festivaalin budjetin Höyhentämön internetsivuilla festivaalin päätyttyä.

Omat esteettiset preferenssini varmasti muuttuvat vuodesta toiseen, ja se mikä minua festivaalin taiteellisena johtajana tuntuu tärkeältä mahdollistaa. Toivon kuitenkin, etten väsy ihanteisiini läpinäkyvyydestä ja halusta ajatella asioita uusin tavoin niin kauan kuin tätä festivaalia tehdään.

Toivotan teille ihanaa, kiinnostavaa ja kysymyksiä herättelevää, uusia ideoita antavaa sekä itseänne ja toisianne kohtaavaa päivää FIC festivaalin parissa!

 

Vilpittömästi teidän,

Kati Korosuo
Tanssitaiteilija
FIC festivaalin taiteellinen johtaja

Ps. Ohjelmiston tämän vuoden FIC festivaalille kuratoivat kanssani tanssitaiteilija Heini Tuoresmäki ja Höyhentämön tuottaja Rosa Sedita.