KUOLEMISEN TAITO

KUOLEMISEN TAITO

Päiväys/Aika
Päivät - 27/11/2016
Aika: 19:00

Sijainti
#_LOCATIONLINK

Kategoria


DESCRIPTION: Elämä taittuu kohti iltaa ja on aika sytyttää sähkövalot. Teknologioidenavulla viivytämme kuolemaa. Olemme onnistuneet häivyttämään kuoleman keskuudestamme, mutta samalla kuolema on muuttunut meille vieraaksi ja pelottavaksi. Kadottaessamme kuoleman olemme hukanneet myös elämän taidon ja tehneet elinajastamme kauppatavaraa.

Kuolema puhuttelee meitä ikuisesti tuntemattomana, mutta väistämättömänä osana elämäämme. Siksi kuoleman kokemus on meille kaikille yhteinen uskonnollisesta tai aatteellisesta vakaumuksesta riippumatta. ”Kuolemisen taito”, ars moriendi, oli eurooppalainen elämänhallintaa opastavan kirjallisuuden laji erityisesti myöhäiskeskiajalla. Se edusti samaa kuolemaan valmentautumisen pyrkimystä kuin esimerkiksi Tiibettiläinen kuolleiden kirja. Viime kädessä näiden kuolemisen oppaiden tavoitteena oli hälventää kuoleman ylivaltaa ihmisten ajattelussa ja siten vapauttaa elämään. Mutta kuolemisen taitoa voi ajatella myös taitona käsitellä asioita kuoleman näkökulmasta.

Kuolemisen taito -esityksessä tähystämme, tongimme, haastamme, hengitämme kuvastoa, jonka kautta ymmärrämme kuolevaisuutemme. Vierailemme kuoleman tiloissa ja kuljemme hetken niiden herättämissä tunteissa. Oma kokemus saa sijan jaetusta, joka antaa kuoleman äärellä luvan iloita elämästä!

DIRECTED: OHJAUS:

TYÖRYHMÄ: Eeva Kemppi, Minja Mertanen, Jaakko Ruuska, Risto Santavuori (Työryhmän taiteilijat toimivat Toisissa tiloissa -kollektiivissa ja Todellisuuden tutkimuskeskuksessa)

LIPUT: 12€ / 22

ESITYSAJAT:

19:00

ke 23.11. Loppuunmyyty
to  24.11.
su 27.11.
ke 30.11. Loppuunmyyty
to  01.12. Loppuunmyyty
pe 02.12. Loppuunmyyty